Vplyv kofeínu na naše zdravie - komplexné vysvetlenie


Vplyv kofeínu na naše zdravie - komplexné vysvetlenie

Poviem Vám úprimne, že k štúdiu kofeínu a jeho vplyvu na zdravie ma priviedlo moje telo. Čoraz častejšie som začal mať rôzne príznaky ako potenie, zúženie ciev, studené ruky, kolísajúca energia, bolesti hlavy, časté močenie a zhoršená pokožka. Dlho som nechcel pripustiť, že k tomu môže prispievať aj kofeín. Zvykol som piť dlhé roky 2-3 šálky malého espressa denne. Keď príznaky boli naozaj veľké, urobil som experiment a vysadil som kofeín. Nič nie je čiernobiele a všetko má teda negatíva aj pozitíva. To čo s niekým urobí 1 espresso, s druhým neurobia ani 4 espressá. Potrebujete si však zistiť ako vaše telo toleruje kofeín a nezatvárať oči pred jeho negatívnymi účinkami, pretože rozhodne sa nejaké nájdu. Kofeín nájdeme v káve, čiernom a zelenom čaji a energetických nápojoch. Ľudia si vo všeobecnosti obľúbili najme pitie kávy a niektorí si dokonca nevedia bez šálky kávy predstaviť deň. S týmto (zlo)zvykom sa do ich tela dostávajú pravidelne dávky kofeínu. Na veľké percento ľudí to môže mať negatívny dopad a ani si to nemusia uvedomovať. Kofeín okrem iného je aj návykový. Na nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na účinok kofeínu na 4 oblasti: kardiovaskulárny systém, tráviaci trakt + pokožka, únavu + mozog a na psychiku + závislosť. Bude to teda komplexný pohľad, tak poďme na to.

Kofeín a kardiovaskulárny systém

Kofeín zužuje cievy. Pri jeho požití sa zapínajú nadobličky a tvoria adrenalín. Telo sa správa akoby bolo vystavené stresu, pretože aj vtedy sa tvorí adrenalín. To spôsobuje zúženie ciev, teda nedostatočné prekrvovanie končatín. Môžete mať studené ruky, nohy alebo až raynaudov syndróm, kedy vám zbelejú a tŕpnu prsty, kvôli nedostatočnému prekrvovaniu. V dôsledku zúženia ciev môže na scénu prísť búšenie srdca, zvýšený tep, zvýšené potenie. Vystavovať svoje telo stresu môže byť pozitívne v ojedinelých situáciách, keď potrebujete urgentne zvýšiť fyzický alebo mentálny výkon. Preto výnimočne môže káva, resp. kofeín k tomu dopomôcť, ale z dlhodobého hľadiska vystavovať telo stresu určite nie je prospešné.

Kofeín a tráviaci trakt + pokožka

Mnoho ľudí pociťuje pálenie v žalúdku, pažeráku alebo jednoducho nepokoj vo svojom bruchu po vypití kávy. Hlavne by sa nemala piť na lačno. Káva, resp. kofeín má pre žalúdok agresívny dopad. Okrem toho zaťažuje obličky a núti ich viac pracovať. Je známe, že kofeín vysušuje a dehydruje. Kvôli tomu môžete mať časté nutkanie na močenie. Určite je dobré po vypitý kofeínu doplniť do tela 3-4 dcl čistej vody. Po káve má mnoho ľudí potrebu sa ísť vyprázdniť, keďže stimuluje funkciu čriev. Z krátkodobého hľadiska to môže byť prospešné. Okrem toho má kofeín samozrejme vplyv aj na náš črevný mikrobiom. Prejavuje sa to zhoršením pokožky. Akékoľvek vyrážky či „pupáčiky“ sú len reakciou toho, že vaše telo niečo netoleruje. Je to signál, že dávate do tela niečo, čo nespracováva dobre a to môže byť práve kofeín.

Kofeín a mozog + únava

Sú 2 dôvody, kvôli ktorým ľudia pijú kávy. Chutí im a myslia si, že im dodáva energiu. Kofeín však energiu nedodáva. Je to mýtus. Kofeín nie je živina, ktorú by vaše bunky vstrebali a vyrobili z nej energiu. Kofeín urobí s telom to, že blokuje vnímanie únavy a bolesti. Vaše telo teda je bez energie, vy ste ju nedoplnili, ste unavený, len to necítite. Keď účinok kofeínu vyprchá, budete cítiť ešte väčšiu únavu. Okrem toho dokáže zvýšiť fyzický výkon, preto si mnoho kulturistov dáva pred tréningom kofeín. Tým, že zužuje cievy, krv sa hromadí vo svaloch a vďaka tomu vytlačia väčšie váhy. Tým, že kofeín zablokuje vnímanie bolesti tak urobia viac opakovaní. Kofeín podporuje spaľovanie tuku a to tým, že zabraňuje telu aby prirodzene ako prvé spaľovalo glukózu. Vo svete kulturistiky teda má využitie. Kofeín stimuluje aj činnosť mozgu a ľudia sa po ňom cítia viac bdelí, sústredení, koncentrovaní. Je to kvôli tomu, že sa v tele vytvorí adrenalín (to isté ako pri strese) a vy ste kvôli tomu viac „v strehu.“ Tým, že kofeín blokuje vnímanie únavy, môžete spôsobovať problémy so spánkom. Možno je práve dlhodobé užívanie kofeínu jednou z príčin nespavosti, poruchy koncentrácie a prudkých výkyvov energie.

Kofeín a závislosť

Kedy zistíte, že ste závislý? Ak 12-24 hodín nemáte kofeín a dostavia sa u Vás abstinenčné príznaky. Medzi ne patrí bolesť hlavy, slabosť, nízka obozretnosť, ťažká koncentrácia a nervozita. Problém so závislosťou na kofeíne (ako aj na iných látkach) je ten, že po čase si naň telo zvykne. Stavy, ktoré mu kofeín vytvorí bude považovať za normálne a k ich vytvoreniu bude potrebovať stále väčšie a väčšie dávky. Pri častom a dlhodobom užívaní sa stane to, že Vaše telo bude považovať za normálny stav vtedy, keď má kofeín. Ak ho mať nebude, dostavia sa príznaky ako som spomínal vyššie. Následne ak ho do tela doplníte dostanete sa opäť „len“ na tú bežnú úroveň.

Vraví sa, že závislosti na kofeíne sa zbavíte po 1-3 týždňoch, nie je to dlhá doba. To je čas za ktorý by sa mal kofeín z vášho tela vytratiť. Tento proces samozrejme môžu sprevádzať príznaky ako bolesť hlavy, nervozita, únava a pod.

Čo však ale psychická závislosť? Mnoho ľudí počas dňa odrátava minúty, kedy už budú mať prestávku na kávu. Je to ich „svetielko“ počas dňa, tešia sa na chvíľku kedy si dajú kávu. Tá nám vie vytvoriť v mozgu dopamín, to je dôvod, prečo sa potom po nej cítime šťastne a spokojne. Lenže je to dlhodobé riešenie? Mnoho ľudí nebaví práca, vzťah, necítia sa v živote šťastní a preto si ho musia zlepšovať rôznymi pomôckami ako napr. káva.

Záver

Dať si kávu raz za čas v partii, pre pôžitok a chuť je v poriadku. Je v poriadku piť kávu ako „bonus“, nie však ako nutnosť, bez ktorej neprežijem deň a keď ju nemám tak sa klepem. Časté a dlhodobé užívanie kávy môže prispieť k vzniku kardiovaskulárnych problémov, problémov s prekrvením, potením, žalúdkom, obličkami, pokožkou, častým močením, spánkom, koncentráciou a výkyvmi energie. Každý z nás toleruje kofeín ináč. Všetci sme individuálni. Odporúčam sa odsledovať a zistiť ako vaše telo toleruje kofeín. Počúvajme správy, ktoré nám posiela naše telo a riešme príčiny.

Ďakujem za prečítanie

Matej Mravec