Ako naučiť deti jesť zdravé jedlá


Ako naučiť deti jesť zdravé jedlá

V dnešnej dobe je jedla dosť. Deti sú naučené na priemyselne spracované potraviny a na varenú stravu. Táto strava má veľa kalórií a málo živín. Ak deti nemajú živiny, začínajú chorľavieť v dôsledku oslabenia imunitného systému. V detskej strave dominujú vysoko sacharidové, teda múčne jedlá ako pizza, buchty, cestoviny na rôzne spôsoby (s kečupom, tvarohom, makom...), mliečna ryža, krupičná kaša a samozrejme sladkosti, keksíky, koláče. Zvyčajne sa jedná o kombinácie múky (vysoko sacharidové jedlo a ak je nekvalitná tak obsahuje lepok), cukru/soli a tuku. Toto je základ priemyselne spracovaných potravín a ďalej sa už mení len tá vonkajšia forma, teda vzhľad. Nie je náhoda, že práve tieto potraviny našim deťom tak veľmi chutia a sú schopné v obchode urobiť scény, len aby sme im ich kúpili.

V detskej strave prevládajú tepelne upravované jedlá, kde scenár je veľmi podobný. Je tam nejaký nekvalitný sacharid ako napr. hranolky, pečivo, cestoviny, buchty a k tomu omáčka, ktorá je väčšinou zahustená múkou a dochutená glutamátom alebo inými chemickými prísadami. Bohužiaľ krutá pravda je to, že výrobcovia priemyselne spracovaných potravín si dávajú veľmi záležať aby si svojich zákazníkov udržali a stali sa závislí na ich jedlách. Preto sú v nich kombinácie soli či cukru s tukom a rôzne chemikálie ako napr. éčka, emulgátory a dochucovadlá. Dieťa sa stáva obzvlášť návykové na týchto jedlách. Ak má dieťa na výber dať si zeleninu či ovocie alebo nejakú buchtu, hranolky či čokoládovú tyčinku, čo si asi vyberie? Niektoré deti sa doslova začnú „klepať“ keď môžu dostať sladkosť či pizzu. Do mozgu sa im začnú liať hormóny a chcú to získať. Kvôli tejto strave má toľko detí nadváhu, alergie, cukrovku a poruchy správania, koncentrácie až ADHD.

Mnoho rodičov si uvedomuje, že detská strava nie je v poriadku, ale nevedia ako deti naučiť jesť zdravé jedlá, keď ich sami nechcú a vravia, že im nechutia. Nehnevajme sa na naše deti, oni za to nemôžu. Netrestajme ich. Pomôžme im zbaviť sa tej závislosti. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Potrebujeme sa zamerať na pridanie živín do ich stravy. Preniesť pozornosť z kvantity jedla, na kvalitu. Najlepší zdroj živín je surové, čerstvé ovocie, zelenina, orechy, semiačka, klíčky a bylinky. Lenže čo ak ich nechcú konzumovať? Potrebujeme im tie živiny „zamaskovať“ a pridať ich do ich stravy. Klíčky a zelené listy sú vynikajúci zdroj živín. Môžete im ich zamiešať do smoothie, poprípade dochutiť medom. Klíčkami môžete posypať šalát alebo ich vmiešať či rozmixovať do kaše.

Ak chcú vaše deti cestoviny s ich obľúbenou omáčkou, urobte im tú ich omáčku výživnejšiu. Napríklad rozmixujte čerstvé paradajky s bylinkami. Choďte na to pomaly, nedajte tam hneď veľa, aby si to deti nevšimli. Postupne pridávajte viac a viac a oni si potom zvyknú na novú chuť. Akúkoľvek omáčku môžete oživiť tým, že do nej rozmixujete čerstvú zeleninu, rôzne zelené listy, orechy, semiačka a bylinky. Deti si to ani nevšimnú a zdvihli ste výživnú hodnotu jedla.

Veľmi dôležitou súčasťou stravy sú zdravé tuky ako orechy, olivový olej, kokosový olej, ghee maslo (prepustené maslo) a ryby ako napr. pstruh v BIO kvalite. Oleje, orechy a semiačka môžete použiť do dresingov, omáčok a polievok.

Namiesto kakaa môžete použiť karob. Namiesto kravského mlieka použite mandľové. Na dochucovanie môžete použiť brezovú šťavu, baobab, med. Môžete deťom urobiť výživné nátierky napr. avokádo, olivový olej plus bylinky. Alebo jablkové pyré so škoricou a medom. Ďalším výživným jedlom je kurací/hovädzí vývar. Zo zeleniny sa vytiahnu minerály a z mäsa tuky. Minerály sa v tukoch rozpustia. Preto je vývar výživným jedlom a mali by sme ich dávať deťom. Môžete tento vývar napríklad použiť na prípravu krémovej polievky minestrone alebo na prípravu rizota. Môžete pripraviť muffiny na slano. Pridáte do nich veľa zeleniny, orechov a semiačok.

Výborný produkt z nášho sortimentu aj pre deti je Trivix®. Sú to megadávky vitamínov B1, B2, B6, B9 a B12. Viete ho takisto zamiešať a „zamaskovať“ do rôznych jedál. Výrazne nezmení chuť jedla a hlavne dodá deťom živiny.

Na záver by som len zhrnul, že rozmýšľajme ako jedlá, ktoré našim deťom chutia, urobiť nenápadne výživnejšie. Pridajme im do stravy vitamíny, minerály a zdravé tuky. Postupne uberajme z konzumácie vysoko sacharidových jedál a priemyselne spracovaných potravín. Takisto ich skúsme zapojiť do samotného procesu prípravy stravy. Aby boli pritom a videli ako sa strava pripravuje.

Prajem veľa šťastia

Matej Mravec